פרשת
ראש השנה
יום כיפור
סוכות
חנוכה
פורים
פסח
שבועות
שבת
תשעה באב
יום העצמאות
שמחת תורה
יום הזיכרון
יום ירושלים
יום השואה
חקר המקרא
אמונה מודרנית
פרשנות ימי הביניים
סדרות ודיונים
מאמרים אחרונים
נושאים
מדריך משאבים
המחברים שלנו
בלוג
אודותינו
יצירת קשר
TheTorah.com
TheGemara.com
ProjectTABS.com
תוך שימוש בדימויים של אוהלים, גנים ומים זורמים – מוטיבים הקשורים לאהבה ומיניות במקרא ובמזרח הקדום – בלעם מברך את נשות ישראל בפריון. אולם, המחברים הכהניים הופכים את הברכה הזו על פיה, ומציגים את בלעם כמי שהסית את בני ישראל לחטא בעל פעור.
הנביא זכריה, בנו של יהוידע הכהן הגדול, נסקל למוות בבית המקדש (דברי הימים ב כד:כא). לפי התלמוד, דמו בעבע במשך מאתיים שנה, עד חורבן המקדש. האם הפסוק "יֵהָרֵג בְּמִקְדַּשׁ אֲדֹנָי כֹּהֵן וְנָבִיא" (איכה ב:כ) מתייחס למאורע זה, ומשמש כהסבר לחורבן?
האם זה נבע מגזענות?
מחברי המקרא ידעו כי משה לא הביא את בני ישראל אל הארץ המובטחת, אבל למה? השאלה הזו הטרידה את מנוחתם.
המלכה ברניקי נודעה לשמצה כמאהבת של טיטוס וכמי שלצד אחיה, אגריפס השני, התנגדה למרד היהודי הגדול נגד רומא. ולצד זה היא נודעה גם כאישה יראת שמים, שנדרה נדר נזירות והייתה מסורה לאלוהיה ולעמה, וכמי שסיכנה את חייה כדי להציל את בני עמה היהודים מידי החיילים הרומאים.
משה נשא לאישה כושית (במדבר יב:א). בעוד שהמונח "כושית" מתפרש בדרך כלל כמתייחס לאפריקאית שחורה, במקומות אחדים במקרא 'כוש' מזוהה גם עם אזורים אחרים, כולל מדין, מקום מוצאה של צפורה, אשת משה.
בסיפור המרגלים ששולח יהושע ליריחו רק לדמות אחת יש שם, והיא המפתח למסר של הסיפור כולו.
כיצד אפשר להבין את חזון המרכבה המשונה בספר יחזקאל בהקשרו ההיסטורי? ומדוע חז"ל חשבו שהוא מסוכן כל כך מבחינה תאולוגית?
חילוף מוטעה של האות גימ״ל באות וי״ו שיבש את משמעותו של פסוק מרכזי במגילת רות.
המקורות המקראיים שקדמו לגלות בבל מתארים את הלוויים ככהנים חסרי נחלה הראויים לשרת בקודש בכל אתר פולחן. המעמד המיוחד הזו מקורו בתקופה קדומה: לשבט לוי הייתה נחלה בעבר הירדן, ואחר שאיבד אותה נותר על מקומו והמשיך לעבוד במקדש נבו, מקום קבורתו של אבי הלוויים, משה.
בתחילה אנו פוגשים את בת ציון כבתו הבתולה המתריסה של י־הוה בנבואת ישעיהו נגד סנחריב מלך אשור. המטפורה הופכת קודרת כאשר ירושלם נחרבת בידי הבבלים.
ארכיאולוגיה, אנתרופולוגיה ועברית מקראית מסייעות לנו להבין מדוע בני ישראל הקדמונים נטו למקם את פתחי בתיהם בצד המזרחי של הבית, ונמנעו מלהציבם בצד המערבי.
רק שני קובצי חוקים מהמזרח הקדום הקרוב עוסקים בסוגיה של משכב בהמה: התורה והחוקים החתיים. מה מבדיל בין שני קובצי חוקים אלו, ומה הניע את חקיקתם?
קללת י־הוה אינה רק ביטוי לבוז וחוסר יראה. על פי תפיסת העולם המקראית, היא מהווה ניסיון להרוג את האל, ולפיכך העונש עליה הוא מוות.
בויקרא טו חוקי הנידה עוסקים בטהרה. בויקרא יח ו־כ לעומת זאת נאסרו קיום יחסי מין עם הנידה. חז"ל, שבפניהם עמדו שני הטקסטים האלה, יצרו רעיון חדש המשלב ביניהם: איסור על יחסי מין עם אישה בזמן שהיא בטומאת נידה.
מדחייה של ביקורת המקרא עברתי להכרה באמיתותה ונאלצתי לבנות מחדש את זהותי הדתית. חמישה היבטים בחיי הדתיים השתפרו בצורה משמעותית.
ביום כיפור, שעיר אחד מוקרב לי־הוה ושעיר אחר נשלח לעזאזל, אל המדבר. מי הוא עזאזל? פרשן התורה מן המאה ה–12 אברהם אבן עזרא רומז שהתשובה מסתתרת ב־33.
אם לאיש או לאישה הסובלים ממחלת העור המוכרת בשם צרעת יש שערות שהפכו להיות בצבע "צהוב", הם טמאים. בעברית מודרנית, משמעות המילה "צהוב" היא הצבע כפשוטו, אבל האם זו גם משמעות המילה במקרא?
כותבים מתקופת שיבת ציון ערערו על סמכותם של הכוהנים כאשר הוסיפו לטקסטים של המשכן אוהל מועד אחר, שבו משה ממנה את שבעים הזקנים. בניגוד למשכן הכוהני, באוהל מועד זה כל ישראלי יכול לגשת ולדבר עם ה'.
מיד לאחר סיפור מותם של נדב ואביהוא י־הוה מזהיר את הכהנים שלא לשתות יין לפני עבודתם במשכן. האם הסיבה למותם המסתורי של שני האחים הייתה שכרות מסוג כלשהו?
"ישָׁקֵנִי מִנְּשִׁיקוֹת פִּיהוּ..." (שיר השירים א:ב). הפרשנות האלגורית לפסוק הזה במדרש ובזוהר רואה בדמות הגברית הנקראת לנשיקה את האל עצמו, אך את מי אלוהים מנשק ומדוע? והאם הפרשנות הקבלית מותירה מקום כלשהו לאהבה אנושית?
ליל הסדר כערב של חירות פרשנית: הצגת ארבעת הקוראים של ההגדה.
בטקסטים הכהניים הפכה שמירת המצוות למטרה בפני עצמה ואילו המשמעות או התכלית המיוחדות לכל מצווה ומצווה נתפסו כעניין משני. במקביל הדגישו המחברים הכהניים את חשיבותה של הכפרה האישית, וקבעו כי יש להביא קורבן חטאת אפילו על עבירות שנעשו בשוגג.
בתקופת גלות בבל (המאה השישית לפני הספירה) מנבא יחזקאל שבירושלים עתיד להיבנות מקדש השונה מן המשכן ומהמקדש הראשון. אך כמה ממאפייניו עולים בקנה אחד עם עקרונות מבניים המוכרים לנו ממקדשים בבליים דוגמת מקדש אזידה בבורסיפה.