פרשת
ראש השנה
יום כיפור
סוכות
חנוכה
פורים
פסח
שבועות
שבת
תשעה באב
יום העצמאות
שמחת תורה
יום הזיכרון
יום ירושלים
יום השואה
חקר המקרא
אמונה מודרנית
פרשנות ימי הביניים
סדרות ודיונים
מאמרים אחרונים
נושאים
מדריך משאבים
המחברים שלנו
בלוג
אודותינו
יצירת קשר
TheTorah.com
TheGemara.com
ProjectTABS.com
אברהם, הגר, משה וגדעון פוגשים כולם את מלאך י־הוה. מהי ישות שמימית זו ומה טיב הקשר בינה ובין י־הוה?
הצום ועינוי הגוף מחדדים את המודעות לגוף, ובעת ובעונה אחת מביאים להתעלות הנפש. את המתח בין הגשמי לרוחני המחיש יניי (ינאי), הפייטן בן המאה השישית, ב"קרובה" ליום כיפור, שבה הוא מפציר באל למחול לישראל מתוך חמלה על גופם המעונה ולצד זה משום דמיונם למלאכים.
האמונה בקיומם של מלאכים ושדים בתקופת בית שני התבססה, בין השאר, על מספר פסוקי שירה בספר דברים. העורכים הקדומים של נוסח המסורה, אשר התנגדו לאמונה הזו, הרחיקו לעיתים לכת עד כדי שינוי או השמטה של אותם מקורות.
מה גרם לקין לרצוח את אחיו? מדוע היה דור המבול כל כך מרושע? על פי פרקי דרבי אליעזר, המלאך הנפול סמאל מתגלם בדמותו של הנחש, מפתה את חוה ומעבר אותה בזרעו של קין. בעקבות "הזרע הרע" הזה, כל צאצאי קין הופכים לאנשים מושחתים המביאים על עצמם גורל של כליון במי המבול.
בסיפור לידתו של שמשון מוצג מנוח, אבי שמשון, בסגנון שלילי למדי. זאת במטרה לחשוף את זהותו של אבי שמשון האמיתי: מלאך י־הוה, שעשה יותר מלבד להכריז על לידת שמשון באוזני אשת מנוח.
אמירת קדושה מתבססת על שני ציטוטים מפי מלאכים: "קדוש, קדוש, קדוש י־הוה צבאות ..." (ישעיה ו:ג) ו"ברוך כבוד י־הוה ממקומו" (יחזקאל ג:יב). עם זאת, שד"ל, פרשן המאה ה ־19, מסביר כי הפסוק השני איננו ציטוט של מלאכים, אלא תוצאה של טעות סופרים.