פרשת
ראש השנה
יום כיפור
סוכות
חנוכה
פורים
פסח
שבועות
שבת
תשעה באב
יום העצמאות
שמחת תורה
יום הזיכרון
יום ירושלים
יום השואה
חקר המקרא
אמונה מודרנית
פרשנות ימי הביניים
סדרות ודיונים
מאמרים אחרונים
נושאים
מדריך משאבים
המחברים שלנו
בלוג
אודותינו
יצירת קשר
TheTorah.com
TheGemara.com
ProjectTABS.com
הרקע ההיסטורי לזיקה הספרותית בין אברהם ונמרוד ובין זרתוסטרה, מייסד הזורואסטריות.
היעדר פרטים בתיאור הפנייה של אלוהים לאברם בקריאה "לך לך", כמו גם בתיאור מסעו של אברם לכנען, בולט בהשוואה לתיאורים המפורטים של דמויות מקראיות אחרות במפגשיהם עם אלוהים. הדבר מלמד שאברהם אינו גיבור טיפוסי.
המשל המדרשי על "הבירה הדולקת" עוסק באברהם ובקיומו של אלוהים. בפירוש למשל זה מדמה רמב"ם בעיני רוחו אברהם אריסטוטלי, אשר אלוהים הוא עובדה מדעית עבורו.
מדוע דמותו של מלכי-צדק, דמות מקראית משנית, נעשתה כה משמעותית בפרשנות היהודית והנוצרית?
לכאורה ברית המילה מטילה מום בגוף. מדרש בראשית רבה טוען שלאמיתו של דבר המילה משלימה את הגוף, וספר היובלים מסביר שבזכותה הגברים היהודים דומים למלאכים.
לאורכו ולרוחבו של המקרא, המילה "ישמעאלים" משמשת כשם עצם קיבוצי המסמן נוודים מן המזרח. מדוע אפוא המקרא מציג את אבי הישמעאלים, שעל שמו נקראו, כמי שיושב במערב? התשובה טמונה במציאות הפוליטית של פחוות יהודה בימי שלטון פרס.
סיפור "האישה-האחות" של אברהם ושרה במצרים הוא עיבוד מחודש של סיפור אחותי־אשתי של יצחק ורבקה בגרר. הסיפור הוא מעשה טלאים אינטרטקסטואלי שנוצר על מנת שאברהם, "אבי האומה", יחווה בעצמו את אירוע הגאולה המכונן של העם.
אור כשדים מזוהה לרוב עם העיר השומרית הגדולה אוּר, המצויה בדרום עיראק. אולם מעיון נוסף במפה שמצייר לנו ספר בראשית יא יש להסיק כי היא מצויה במקום אחר, צפוני הרבה יותר.