שני סיפורי הבריאה נערכו ופורשו כאחד

עורכי התורה כבר עמדו על הסתירות בין שני סיפורי הבריאה בבראשית א ובבראשית ב–ג, והכניסו שינויי עריכה כדי להקל את קריאת הסיפורים זה לצד זה. מודעות מעין זו ניכרת גם אצל הראשונים שפירשו את המקרא, בהם ספר היובלים ותרגום השבעים.

הדפסה
שיתוף
הדפסה
שיתוף

מילות הפתיחה בספר בראשית בחומש דה קסטרו, הסופר: נתנאל [בן] דניאל (?), המסרן: לוי בן דוד הלוי, 1344. ויקימדיה

מבול אחד, שני סיפורי בריאה

שני סיפורי הבריאה כוללים את בראשית א:א–ב:ד1, המיוחס בדרך כלל למקור הכוהני (ס"כ), ואת בראשית ב:ד2–ג:כד, הנחשב למקור הי־הויסטי או הלא-כוהני.[1] מקובל לשער שהסיפורים נוצרו בנפרד והוצבו זה לצד זה רק כעבור זמן, משום שמחברי התורה לא רצו או לא העזו להשמיט אחד מהם.[2]

מחברי התורה יכלו לנקוט גישה עריכתית אחרת, ולשזור את שני סיפורי הבריאה לכדי סיפור אחד. כך נעשה למשל במקרה של שני סיפור המבול בבראשית ו–ט. אולם במקרה של המבול סביר להניח שהשזירה התאפשרה הודות לדמיון הרב בין שני הסיפורים הנפרדים, ובנוסף, משום שהמחברים רצו למנוע את הרושם שבראשית ימי האנושות אירעו ששני מבולים גדולים.

במקרה של סיפורי הבריאה לעומת זאת, המבנה הנרטיבי של שני הסיפורי שונה באופן ניכר, והדגש ביניהם שונה; בראשית א עוסק בקוסמולוגיה ואילו בראשית ב–ג עוסק בעיקר באנתרופולוגיה, דהיינו בבריאת האנושות. ההבדלים הללו אפשרו להעמיד את שני המקורות בנפרד ובזה אחר זה.

הכפילות הזו מסבירה את חוסר העקיבות והיעדר הלכידות בטקסט בצורתו הסופית. לדוגמה, בני האדם נבראים פעמיים, תחילה כזוג (בראשית א:כז) ואחר כך שוב, בשני שלבים –הזכר ואחר כך הנקבה (בראשית ב:ז, כב). גם סדר בריאת האדם והצמחים בבראשית ב הפוך מן הסדר בפרק הקודם. בבראשית א הצמחים נבראים ביום השלישי והאדם ביום השישי, ואילו על פי בראשית ב–ג הצמחים נוצרים רק אחרי הופעת האדם.

מחברי המקרא אמנם נמנעו מהכנסת תיקונים בטקסט על מנת ליישב את הסתירות, ועם זאת, הם השאירו בטקסט עדות לעבודת העריכה וההתאמה שחיברה בין שני הסיפורים. דוגמה אחת לכך היא הכינוי המפתיע לאלוהים בסיפור השני.

מדוע לא "י־הוה האלוהים"?

בבראשית א האל מכונה "אֱלֹהִים". לעומת זאת בבראשית ב–ג משמש הצירוף "יְ־הוָה אֱלֹהִים", למעט איזכור "אלוהים" בדיבור ישיר בשיחה בין האישה והנחש.

ההסבר המקובל והמסתבר עבור הצירוף הזה הוא שהסיפור בבראשית ב–ג השתמש תחילה רק בכינוי "י־הוה", ואילו הכינוי "אלוהים" נוסף בתהליך העריכה כדי להבהיר לקוראים ש"י־הוה" אינו אלא אותו "אלוהים" שנזכר בבראשית א.[3] אמנם היה קל יותר לדבר על "י־הוה האלוהים", במבנה של שם פרטי ותפקידו (כמו דוד המלך או ישעיהו הנביא).[4] אולם המחבר של בראשית א–ג בחר בצירוף המעמיד את "אלוהים" כתמורה ל"י־הוה".[5] ובכך הדגיש שמדובר באותו אל המופיע בראשית א:א–ב:ד1 עם השם "אלוהים", ללא תווית יידוע ולפיכך מתפקד כשם פרטי.[6]

אלוהי הכול

מניע פרשני נוסף לבחירה בצירוף "י־הוה אלוהים" הוא הטענה שאלוהי ישראל, י־הוה, הוא אלוהי העולם כולו. הצירוף מופיע בשני מקומות בלבד מחוץ לבראשית ב–ג ומבטא תפיסה של תיאולוגיה אוניברסלית.[7] בדברי משה לפרעה:

שׁמות ט:ל וְאַתָּה וַעֲבָדֶיךָ יָדַעְתִּי כִּי טֶרֶם תִּירְאוּן מִפְּנֵי יְ־הוָה אֱלֹהִים.

ובספר יונה, מספרי המקרא המאוחרים, שייתכן שהושפע מן הצורה הנוכחית של בראשית א–ג:

יונה ד:ו וַיְמַן יְ־הוָה אֱלֹהִים קִיקָיוֹן וַיַּעַל מֵעַל לְיוֹנָה לִהְיוֹת צֵל עַל רֹאשׁוֹ לְהַצִּיל לוֹ מֵרָעָתוֹ וַיִּשְׂמַח יוֹנָה עַל הַקִּיקָיוֹן שִׂמְחָה גְדוֹלָה.

"ביום" עשות י־הוה אלוהים ארץ ושמיים

ניסיון נוסף להפיכת שני סיפורי הבריאה בפרקים א–ג לכדי יחידה אחת מופיע בנקודת המפגש בין שני הסיפורים:

בראשׁית ב:ד אֵלֶּה תוֹלְדוֹת הַשָּׁמַיִם וְהָאָרֶץ בְּהִבָּרְאָם בְּיוֹם עֲשׂוֹת יְ־הוָה אֱלֹהִים אֶרֶץ וְשָׁמָיִם.

המילה "יום" מזכירה את שבעת ה"ימים" מבראשית א:א–ב:ג, אבל יכולה לשמש גם במשמעות של זמן כללי.[8] בהקשר הנוכחי אפשר להבינה בהתייחסות לפרק זמן ארוך ולא ליום מסוים.

בבראשית ב–ג לא מדובר אפוא על אחד הימים הספציפיים המתוארים בבראשית א אלא על מעשי הבריאה כולם. רעיון זה חשוב במיוחד עבור יישוב הסתירות בין שני סיפורי בריאת האדם ובאשר לסדר השונה של בריאת האדם והצמחים בשני הסיפורים.

אמנם ייתכן שהמילה "ביום" בתחילת הסיפור השני (בראשית ב:ד2) לא נוספה בעת העריכה אלא עמדה מלכתחילה בסיפור העצמאי המקורי. אבל תהליכי עריכה אינם מחייבים תמיד שינוי של הטקסטים המקוריים. במקרה זה, לשון הפתיחה של סיפור הבריאה השני "ביום עשות..", איפשר את הצבת בראשית ב:ד2–ג:כד אחרי בראשית א:א–ב:ג באופן שהציע פתרון אפשרי (אף שלא אלגנטי) לבעיית הסתירות בין סדר האירועים בשני הסיפורים.

תהליך החיבור

המקורות הכלולים בבראשית א–ג כמעט לא עובדו או הותאמו זה לזה כאשר חוברו יחד בתהליך העריכה. הרמן גונקל מתאר את המצב יפה בדבריו על תהליך העריכה של ספר בראשית: "המחברים הללו אינם אדוני המסורות אלא משרתיהן".[9]

 ויחד עם זאת, אופן העמדת החומרים לא היתה בחירה טכנית בלבד. ההתאמות שנוספו בעריכה מלמדות שבראשית א נתפס כטקסט המרכזי והחשוב, ואילו היחידה בראשית ב–ג עובדה קלות לאורו. מסקנה זו מתיישבת יפה עם תפקידו הכללי של ס"כ בספרים בראשית ושמות, שבהם הוא משמש כעורק הנרטיבי העיקרי שבו שולבו חומרים ממקורות אחרים.

קריאות מוקדמות בבראשית א–ג

ראשוני המפרשים של ספר בראשית נתנו דעתם על האתגרים הכרוכים בקריאת שני הסיפורים כיחידה ספרותית אחת. עם הדוגמאות המוקדמות ביותר לפירושים הללו נמנה ספר היובלים, חיבור המיוחס למאה השנייה לפני הספירה. גרסת ספר היובלים לסיפור הבריאה בבראשית מתמודדת עם כמה מן הבעיות שבגרסת נוסח המסורה.[10]

1. הבריאה נמשכה שבועיים

על פי ספר היובלים, האירועים המתוארים בבראשית ב–ג מתרחשים במשך שבוע נוסף אחרי שבעת ימי הבריאה. בראשית השבוע הזה המלאכים מציגים את בעלי החיים לפני אדם, והוא נותן להם שמות:

יובלים ג:1 וביום הששי בשבוע השני הבאנו, בדבר אלוהים, אל אדם את כול החיות ואת כול הבהמות ואת כול העוף, ואת כול הרומש על הארץ ואת כול השורץ במים למינם ולתבניתם. החיות ביום הראשון, הבהמות ביום השני, העוף ביום השלישי, כול הרומש על הארץ ביום הרביעי והשורץ במים ביום החמישי.[11]

2. חוה

האישה נבראה מצלעו של אדם בשבוע הראשון, אבל הובאה אל אדם רק בשבוע השני:

יובלים ג:8 בשבוע הראשון נברא אדם וצלעו, היא אשתו, ובשבוע השני הראה לו אותה.[12]

3. גן עדן נברא ביום השלישי

ספר היובלים מוסיף את המידע על בריאת גן עדן לתיאור יום הבריאה השלישי, וכך מציג את בריאת כל הצמחים כחלק מאותה פעולה אלוהית:[13]

יובלים ב:7 וביום הזה ברא... וזרע מזריע למינו ואת כול הצמח ועץ עושה פרי ואת היערים ואת גן עדן בעדן... את [אלה] עשה ביום השלישי.

לצד זה, ספר היובלים משמיט את הקטע בתורה שבו נאמר שלא היו בעולם צמחים כאשר האדם נברא (בראשית ב:ה–ז).[14]

נראה שספר היובלים קורא את הטקסט הערוך של בראשית א–ג על פי שני עקרונות מתחרים: מצד אחד, הוא רואה בבראשית א–ג סיפור רציף שאמור להיות עקיב ולכיד. מצד שני, ספר היובלים משמר במידת האפשר את עולם הדימויים השונה של בראשית א ושל בראשית ב–ג.

קריאות דומות בתרגום השבעים

גישה פרשנית דומה מצויה בתרגום השבעים, שקדם לספר היובלים במאה שנים בערך. נוסח המסורה מתאר את היום השביעי כהשלמה של תהליך הבריאה:

בראשׁית ב:ג וַיְבָרֶךְ אֱלֹהִים אֶת יוֹם הַשְּׁבִיעִי וַיְקַדֵּשׁ אֹתוֹ כִּי בוֹ שָׁבַת מִכָּל מְלַאכְתּוֹ אֲשֶׁר בָּרָא אֱלֹהִים לַעֲשׂוֹת.

תרגום השבעים משנה את סוף הפסוק ומתאר את היום השביעי כמעבר מתחילת הבריאה להמשכה בבראשית ב–ג:[15]

תה"ש בראשית ב:3 ובירך האל את היום השביעי, וקידש אותו, כי בו חדל מכל עבודותיו אשר התחיל האל לעשות.[16]

הפתרון שתרגום השבעים מציע לבעיית היחס בין בריאת הצמחים וגן עדן שונה מהפתרון שבספר היובלים. בנוסח המסורה נאמר:

בראשׁית ב:ט וַיַּצְמַח יְ־הוָה אֱלֹהִים מִן הָאֲדָמָה כָּל עֵץ נֶחְמָד לְמַרְאֶה וְטוֹב לְמַאֲכָל וְעֵץ הַחַיִּים בְּתוֹךְ הַגָּן וְעֵץ הַדַּעַת טוֹב וָרָע.

בתרגום השבעים נוספה המילית ἔτι, שמשמעותה היא "עוד":

תה"ש בראשית ב:ט והצמיח האל עוד מן האדמה...[17]

שינוי זה מיישב את האמור בבראשית ב:ט עם בריאת הצמחים ביום השלישי על פי בראשית א: אלוהים הצמיח עצים נוספים אחרי העצים שכבר נבראו.[18]

התורה נקראת שוב ושוב

כדי לקרוא את פרקים א–ג בבראשית כפי שהם – והוא הדין כמובן בתורה כולה – יש צורך לגלות נכונות להתמודד עם אופייה המורכב של היחידה ועם היותה פרי חיבור של מקורות שונים. למעשה ייתכן שדווקא יצירת הטקסט ממקורות שונים היא אחת הסיבות לעמידותו ושרידותו במשך מאות שנים.[19] בזכות הדחיסות הרבה של התורה, ובפרט בזכות העובדה שיש בה נקודות מבט שונות שנערכו לכדי חיבור אחד, התורה מעניינת ומזמינה להוסיף לקרוא בה ולפרש אותה במשך מאות רבות של שנים.[20]

אלמלא התהליך המתמיד של קריאה, העתקה ופרשנות, ייתכן שהתורה הייתה נשכחת זמן קצר אחרי התחברותה. אילו כך אירע, ייתכן שכמו טקסטים רבים אחרים מן המזרח הקדום, היינו מכירים אותה רק במקרה, בזכות ממצא ארכאולוגי.

הערות שוליים